Potpisani ugovori za otvaranje novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom u Vojvodini

Bez autora
Sep 02 2010

U okviru programa Pokrajinske vlade za otvaranje novih radnih mesta u Vojvodini, predsednik Vlade dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predstavili su početak kampanje kojom se u narednom periodu omogućava zapošljavanje većeg broja lica sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih. Simboličnim potpisivanjem ugovora o subvencionisanju otvaranja novih radnih mesta sa direktorom TP "Podunavlje " iz Beočina, predsednik Pajtić je označio postupak potpisivanja ugovora i sa ostalim poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Od jula 2010. godine u Srbiji je na snazi novi Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji obavezuje sve poslodavce da na 50 zaposlenih imaju i jedno lice sa invaliditetom...

Potpisani ugovore za otvaranje novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom u VojvodiniU okviru programa Pokrajinske vlade za otvaranje novih radnih mesta u Vojvodini, predsednik Vlade dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predstavili su početak kampanje kojom se u narednom periodu omogućava zapošljavanje većeg broja lica sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih.

Simboličnim potpisivanjem ugovora o subvencionisanju otvaranja novih radnih mesta sa direktorom TP "Podunavlje " iz Beočina, predsednik Pajtić je označio postupak potpisivanja ugovora i sa ostalim poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Od jula 2010. godine u Srbiji je na snazi novi Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji obavezuje sve poslodavce da na 50 zaposlenih imaju i jedno lice sa invaliditetom. Primena Zakona u protekla dva meseca dala je vidne rezultate u Vojvodini.

Osnovni razlog ovakvog pokretanja kampanje nije samo novi zakon, već i činjenica da u Pokrajini gotovo 5000 lica sa invaliditetom aktivno traži zaposlenje, iako se pokazalo da je automatsko primenjivanje Zakona u Vojvodini dalo dobre rezultate time što je u dva meseca zaposleno 315 lica sa invaliditetom. Ovakav trend  daje šanse da u naredne dve do tri godine bude rešen ovaj problem.

Resorni sekretarijat, u okviru novog programa Vlade Vojvodine za 2010. godinu,  u protekla dva meseca, stimulisao je zapošljavanje 22 osobe sa invaliditetom. Najviše lica sa invaliditetom zaposlilo je TP "Podunavlje" iz Beočina,  ukupno osmoro, što govori da će ova kampanja biti uspešna.

U narednom period cilj je otvaranje najsavremenijeg informacionog centra za pružanje obuke nezaposlenim licima sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih,  u školi "Milan Petrović" u Novom Sadu, u koji će Vlada Vojvodine, zajedno sa Austrijskom agencijom za razvoj,  uložiti 30 hiljada evra.

Sledeća faza je praćenje i podsticanje realizacije Zakona o zapošljavanju invalidnih lica u Vojvodini, kao i njegova primena u organima i službama Vlade Vojvodine, u kojima već radi  šest lica sa invaliditetom. Takođe, u planu je izrada strategije najkvalitetnijeg zapošljavanja ovih lica, pa se tokom naredne godine očekuje zapošljavanje još njih 19.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik